Nieuws

14 juni 2019

Pas op voor teken!

Teken lijken op kleine spinnetjes. Wanneer een teek je bijt, zwelt de teek op tot een donkerrood bolletje en eenmaal volgezogen met bloed kan het doorsnede hebben van 1 centimeter. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. 

Kans op een tekenbeet verminderen

Teken komen overal voor en vooral in hoog gras en struikgewas. Verder zitten ze op huisdieren, wild, vogels en kadavers. Van maart tot en met oktober worden mensen het meeste gebeten. Mocht je werken in deze, voor tekenbeten, risicovolle omgevingen zorg dan voor gesloten en huiddekkende kleding en draag je sokken over je broek. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel dat DEET bevat en smeer ook onbedekte huid in met een anti-insectenmiddel met DEET. 

Controleer jezelf

Ondanks deze voorzorgsmaatregelen is het belangrijk dat je elke dag weer controleert op tekenbeten. Een teek heeft de voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam, zoals liezen, knieholtes, oksels, de randen van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Gebruik indien nodig een spiegel of vergrootglas. En vergeet niet je kleding te controleren. Kleding met teken kun je op 60°C wassen en daarna in de droger stoppen. Teken gaan dan dood.

Hoe verwijder je een teek?

Gebruik een goede tekenverwijderaar. Denk bijvoorbeeld aan een scherp pincet of een speciale tekentang; die koop je bij de drogist. Het is vooral belangrijk dat je de teek snel verwijdert, dat halveert de kans op de ziekte van Lyme. Pak de teek met de pincet of tang zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Blijft er een stukje van de kop achter in de huid, dan is dat ongevaarlijk en die valt er vanzelf uit. Ontsmet hierna het wondje. 

Noteer vervolgens waar en wanneer je gebeten bent en houd tot drie maanden je huid rond de tekenbeet in de gaten. Zie je een verkleuring die steeds groter wordt, neem dan contact op met de huisarts.